maandag , 19 september 2016

Ventileren

Wat is ventileren?

Ventileren houd de circulatie van lucht in. Zo wordt er nieuwe, verse lucht aangevoerd en oude, vervuilde lucht afgevoerd. Deze bevat immers schadelijke stoffen en geuren. Ventileren houd meer in dan even de deuren ramen open te zetten. Het is het constant verplaatsen van lucht zodat u op elk moment een gezonde binnenlucht in huis heeft.

 

Waarom ventileren?

Ons gewone leven verontreinigd de lucht: we koken, douchen, ademen, slapen, en transpireren. Zo leveren we gemiddeld 12 รก 14 liter vocht per dag in een gemiddeld gezin. Zo wordt er dus elke dag ongeveer 1,5 emmer met vocht in het huis verspreid. Op zich vormt dit geen enkel probleem, moest dit vocht nu ook afgevoerd worden. Maar door de strengere normen voor isolatie en  de luchtdichte bouwmethoden is de kans op condensatievocht groter.

Op deze mannier kunnen we wel een broedhaard worden voor schimmels en huismijten. Die leven immers graag in een vochtige en warme omgeving. Juist dit zijn de belangrijkste oorzaken van allergische reacties, hoofdpijn en astma. Ook voor onze muren is er schade in de vorm van schimmels en vochtplekken.

Ventilatie is noodzakelijk voor een (gezond) leven

Andere zaken verstoren ons binnenklimaat ook. Zo zijn er geuren en gassen zoals koolstofdioxide (CO2) en stikstofdioxide (NO2) die vrijkomen bij ademhaling en verbranding. Of schadelijke stoffen afkomstig van tabak, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen, verf en lijmen. Dit alles bij elkaar is bezwaren voor een gezond binnenklimaat. Daarom is ventilatie noodzakelijk! Slecht ventileren is ongezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. In een ruimte die niet of onvoldoende geventileerd wordt, ontstaat langzaam een tekort aan zuurstof en een teveel aan CO2.

Het beste is dus om onze "oude" lucht af te voeren en onze ruimtes te vullen met verse, "nieuwe" binnenlucht. Ventileren zorgt voor voldoende zuurstof en voorkomt schimmelvorming door condensatievocht. Om het bouden van een aangenaam binnenklimaat is het dus belangrijk om uw woning regelmatig te "verversen" van lucht.

   

Hoe ventileren we het beste?

Het basisprincipe voor een goede ventilatie is eenvoudig: verse lucht wordt toegevoerd in de droge ruimtes (leefruimte, bureau, hobbyruimte en slaapkamer), terwijl de vervuilde lucht wordt afgevoerd langs de natte ruimtes (keuken, wasplaats, badkamer, toilet). Via roosters of spleten onder de deuren gebeurt de doorstroming van lucht van droge naar vochtige ruimtes.

De hoeveelheid te verversen lucht per m3 is vastgelegd in de Belgische norm NBN D50-001.

Een constante ventilatie is het beste. Want enkel voor een constate toevoer van verse buitenlucht ontstaat een goede binnenluchtkwaliteit. Waarom is even een raam opzetten onvoldoende? Wel, wanneer dit ruimt terug sluit is de frisse lucht na een half uurtje al terug verdwenen. Dan beginnen vocht en stoffen zich terug op te hopen. Goed ventileren is continu - 24 uur per dag!

   

Mogelijkheden om te ventileren

Natuurlijke Toevoer

Mechanische Toevoer

Natuurlijke
afvoer
a b
Mechainsche
afvoer
c d


Natuurlijke ventilatie
wordt gedreven door drukverschillen die ontstaan door de wind en/of een temperatuurverschil.

Mechanische of gedwongen ventilatie ontstaat door de werking van een (elektrisch aangedreven) ventilator.

   

Wetgeving omtrend ventilatie

Met ingang van 1 januari 2006 moet ieder nieuw- en verbouwproject voldoen aan de EPB-eisen. De regelgeving rond Energie Prestatie en Binnenklimaat verplicht de bouwheer zijn woning goed te isoleren en te ventileren. Deze maatregelen zorgen voor een energiezuinige en comfortabele woning. Vanaf 1 januari 2006 is een ventilatiesysteem in een woning dus verplicht. Deze installatie moet aan een aantal basiseisen voldoen, maar u mag zowel natuurlijk als mechanisch ventileren.

   

Palinckx bvba

Kalmthoutse steenweg 105
2990 wuustwezel

Tel: +32 3 669 99 75
fax: +32 3 669 88 82

info@palinckx.be

Btw:  BE 0472.570.340
registratie nr: 02.00.91

Bank info:
Dexia  068-2237975-18
IBAN BE 50 0862 2379 7518
BIC  GKCC BEBB

Producten van:

buderusjunkers